Ouders en studiekeuze

Als ouder wil je dat je zoon of dochter gelukkig wordt. Een passende studiekeuze is daarom een bron van zorg voor u. En samen hoopt u dat er na de studie een goed kans op een baan is.

Hoewel er op de middelbare school LOB (Loopbaan Orientatie Begeleiding) gegeven wordt moet u zich realiseren dat er onvoldoende tijd is om uw zoon of dochter individueel te begeleiden. Vaak hoor ik van jongeren dat ze de testen in die LOB trajecten ook  niet goed vinden en te snel in een bepaalde voor de hand liggende richting gestuurd worden.

Mijn advies aan u is om daarom vooral kritisch mee te denken in het studiekeuze proces en vooral eerst in kaart te brengen wie uw kind is , wat zijn passies zijn (vaak al vanaf jonge leeftijd zichtbaar) en wat hem of haar onderscheidt van vrienden of vriendinnen. Met die informatie kunt u samen tot een profiel komen waarin veel studies al afvallen. Bedenk vervolgens dat open dagen vooral marketing-events zijn. Instellingen en studies staan daar te werven en u krijgt geen realistisch beeld van de studies.  Stimuleer dan ook vooral om naar meeloopdagen te gaan of zoek in uw eigen netwerk naar mensen die vergelijkbare studies hebben gedaan of het beroep uitoefenen dat uw kind ambieert.

Ben ook beducht voor uw eigen valkuilen. Focust u misschien teveel op beroepen die u zelf goed kent of kijkt u misschien met een te optimistische bril naar de capacitieten van uw kind ?